Kun nykyisin puhutaan pilvessä olemisesta, ei suinkaan välttämättä tarkoiteta huumattuna olemista, vaan erilaisten pilvipalveluiden käyttämistä. Pilvipalvelut ovat yleistyneet vauhdilla ja niiden käyttämisestä on niin runsaasti monenlaista hyötyä, että ne ansaitsevat ehdottomasti postauksen tässä blogissa. Ensimmäiseksi kerromme, kuinka pilvipalveluiden kautta on mahdollista jakaa tietoa erityisen helpolla tavalla ja kuinka palveluiden käyttöönotto sujuu helposti ja nopeasti. Tämän jälkeen tarkastelemme pilven tarjoamia uudenlaisia etäkäyttö ja -työmahdollisuuksia, hajauttamismahdollisuuksia sekä pilvipalveluiden mukanaan tuomia resursseja. Lopuksi kerromme palveluiden tyypillisestä hintatasosta, joka on yleensä erityisen kilpailukykyinen siihen nähden, kuinka paljon hyötyä pilvipalveluiden käytöstä parhaimmillaan on.
Pilvipalveluiden kautta on helppo jakaa tietoa
Eräs pilvipalveluiden ehdottomista eduista on se, että niiden avulla on mahdollista jakaa tietoa helposti ja nopeasti. Esimerkiksi erilaisissa projekteissa hyödynnetään mielellään tätä ominaisuutta. Kun projektin jäsenet tallentavat tekemänsä tiedostot ja muut dokumentit pilveen, voivat muut projektin jäsenet nähdä ne omilta koneiltaan. Tietojen siirtämistä esimerkiksi muistitikuilla ei siis tarvita, vaan tiedot siirtyvät reaaliajassa, sähköisesti pilven kautta. Helpon siirrettävyyden myötä toiset käyttäjät voivat muokata ja kommentoida jaettuja tiedostoja ja muita dokumentteja.
Helppo ja nopea käyttöönotto
Pilvipalvelut on helppo ja nopea ottaa käyttöön. Tämä onkin yksi niiden ehdottomista plussista. Enää ei välttämättä tarvitse odottaa, että perinteinen IT-osasto saisi projektinsa valmiiksi, vaan samat palvelut voidaan ottaa käyttöön pilvessä huomattavasti nopeammin, jolloin myös varsinaisen työntouhuun päästään huomattavasti aikaisempaa rivakampaan tahtiin. Hektisessä elämäntyylissä ja -rytmissä viivästyksiin ei ole varaa.
Etäkäyttömahdollisuudet
Pilvipalvelut tekevät monenlaisesta etäkäytöstä mahdollista, sillä niitä voi käyttää riippumatta siitä, missä työntekijä fyysisesti sijaitsee ja mihin aikaan hän haluaa palveluita käyttää. Tämä mahdollistaa esimerkiksi etätyön aikaisempaa monipuolisemmalla tavalla ja voi tuoda työntekijöiden elämään aivan uudenlaista vapautta ajasta ja paikasta riippumattoman työskentelyn myötä.
On tärkeää valita juuri sellaiset palvelut, joita itse etätyössään tarvitsee ja tutustua näiden palveluiden moninaisiin käyttötarkoituksiin ja -vaihtoehtoihin. Esimerkiksi Skype on pilvipalvelu, jota voidaan hyödyntää etätyöskentelyssä monin tavoin. Sen kautta on mahdollista esimerkiksi soittaa ryhmäpuheluita, joiden aikana voidaan pohtia tiimin yhteistä agendaa.
Muita tunnettuja pilvipalveluita ovat esimerkiksi Instagram, Facebook, Dropbox, OneDrive sekä Office 365. Jos talletat vaikkapa kotonasi laatimasi tiedoston OneDriveen, näkevät muut tiimisi jäsenet sen omilta koneiltaan reaaliajassa esimerkiksi omassa kodissaan tai työpaikallaan ja voivat kommentoida tai muokata tallentamaasi tiedostoa. Näin tiimi voi työskennellä yhdessä, vaikka he olisivatkin fyysisesti eri paikoissa – jopa toisella puolella kaupunkia, maata tai jopa eri maissa tai maanosissa. Tämä vähentää liikkumisen tarvetta ja säästää samalla sekä aikaa, vaivaa että rahaa.
Hajauttamismahdollisuudet
Pilvipalvelut tuovat mukanaan myös erilaisia hajauttamismahdollisuuksia. Niiden myötä esimerkiksi päätelaitteen rikkoutuminen ei ole enää niin suuri katastrofi kuin se oli aiemmin. Kun tiedostot sijaitsevat pilvipalvelussa, ei käyttämälläsi päätelaitteella ole väliä. Vaikka koneesi varastettaisiin tai se menisi lopullisesti rikki, et menetä pilveen tallettamiasi tietoja, sillä niihin on mahdollista päästä käsiksi laitteella kuin laitteella, kunhan vain muistaa oman käyttäjänimen sekä salasanan. On myös huojentavaa tietää, että suuri osa pilvipalveluista sisältää automaattisen varmuuskopiointitoiminnon.
Rajattomasti resursseja
Pilvipalvelut tarjoavat käyttäjälle rajattomasti resurseja. Peruskäyttäjälle riittävät pilvipalveluiden peruspalvelutkin, sillä peruskäytössä palveluiden levytilaa ei saa hetkessä kulutettua loppuun. Työkäytössä kuitenkin saattaa olla tarpeen hankkia maksullisia lisäosia, jos talletettavaa on kovin paljon tai jos pilvipalveluita käyttää yhtä aikaa kovin moni tiimin tai työyhteisön jäsen.
Kilpailukykyinen hinta
Moninaisiin hyödyllisiin ominaisuuksiinsa nähden moderni pilvi tarjoaa erittäin kilpailukykyisen hinnan, sillä sen käyttökustannukset ovat yleensä varsin pienet. Lisäksi hinta määräytyy yleensä todellisen käytön perusteella eli käyttäjä ei maksa turhasta. Eräässä mieleenjäävässä ja tunnetussa mainossloganissa todettiin, että on tyhmää maksaa liikaa, ja tämä pätee myös toimittaessa nykyaikaisissa internet-ympäristöissä!